ktp.nu https://www.ktp.nu Wed, 23 Aug 2023 12:11:25 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Tips för att undvika solbränna på semestern https://www.ktp.nu/tips-for-att-undvika-solbranna-pa-semestern/ Thu, 20 Apr 2023 03:30:00 +0000 https://www.ktp.nu/?p=106 Sommarsemestrar innebär ofta många timmar i solen. Men att bränna sig kan inte bara vara smärtsamt utan också farligt för din hud. Här är några tips för att undvika solbränna och skydda din hud när du är på resande fot.

Välj rätt solskyddsfaktor

Det är viktigt att välja en solkräm som passar din hudtyp och dess känslighet för solen. Din hudtyp och hur mycket du exponeras för solen påverkar vilken solskyddsfaktor du behöver. Kom ihåg att applicera solkräm regelbundet, särskilt efter att du badat eller svettats.

Planera dina utomhusaktiviteter

Solen är starkast mellan klockan 11:00 och 15:00, så försök att planera dina utomhusaktiviteter utanför dessa tider. Om du måste vara ute under dessa timmar, sök skugga så mycket som möjligt eller använd solskyddande kläder som en bredbrättad hatt eller en t-shirt med UPF-skydd.

Undvik solarium och försiktighet med ämnen som kan öka känsligheten

Försök att undvika solarium eller överdriven användning av självbrännande produkter innan du reser. Vissa mediciner och kosmetika kan också göra huden mer känslig för solen, så var extra försiktig om du använder dessa.

Håll dig hydrerad

Drick mycket vatten för att hålla huden återfuktad och hjälpa kroppen att reglera kroppstemperaturen. Att vara uttorkad kan göra huden mer mottaglig för solskador.

Se upp för ovanliga hudförändringar

Om du ser ovanliga hudförändringar eller märken på huden, t.ex. fläckar som växer eller blöder, sök vård så snart som möjligt. Det kan vara tecken på en solrelaterad hudsjukdom som kan vara allvarlig.

Att njuta av solen på semestern behöver inte innebära att du bränner dig eller skadar din hud. Genom att följa dessa tips kan du undvika solbränna och samtidigt skydda din hud på semestern.

]]>
Lär dig mer om Kurdistan https://www.ktp.nu/lar-dig-mer-om-kurdistan/ Mon, 08 Nov 2021 08:48:45 +0000 https://www.ktp.nu/?p=97 Om du är född i Sverige av kurdiska föräldrar så kanske du känner att du inte vet tillräckligt mycket om Kurdistan. Du känner säkert till traditionerna och maten, men att bo där är en annan sak.

Även om dina föräldrar berättat för dig så finns det säkert glipor i din kunskap. Det kan också vara så att de kanske inte vill svara på alla dina frågor. Dessutom kanske de blir nedstämda när de tänker på vad de lämnat.

Hitta kunskapen du söker

Det finns många bra källor där du kan lära dig mer om Kurdistan. Du kan till exempel gå med i någon kurdisk förening. Där kan du hitta kurder i alla åldrar. Då finns säkert möjligheten att ställa alla slags frågor.

Ett annat sätt är att läsa böcker om Kurdistan och livet där. Det finns många bra kurdiska författare i flera olika länder. Många av deras böcker har dessutom blivit översatta till svenska.

Böcker om Kurdistan

Har du turen att bo i en större stad så kanske du kan hitta böcker i ämnet på bibliotek eller hos en bokhandlare. Dessvärre kan det vara svårare på landsbygden eller i små städer. I så fall, köp på nätet. Där kan du hitta ett bra utbud av böcker om Kurdistan.

]]>
Kända svenskar med kurdisk härkomst https://www.ktp.nu/kanda-svenskar-med-kurdisk-harkomst/ Tue, 14 Aug 2018 08:47:41 +0000 https://www.ktp.nu/?page_id=71 Kurdistan är en benämning på ett område som korsar många länder: Iran, Irak, Syrien, Armenien och Turkiet. Kurderna är den fjärde största folkgruppen i Mellanöstern och det finns många med kurdisk påbrå eller härkomst i Sverige. En del av dem har till och med blivit kända namn i de svenska hemmen. Låt oss titta lite närmare på dessa.

Dilba Demirbag

En av de största namnen som vi lärde känna i början på 90-talet när den skönsjungande flickan slog igenom med hiten “I’m Sorry”. Efter flera år i musikbranschen valde hon dock att sadla om, efter det stora genomslaget fick hennes efterkommande låtar ett svalare mottagande. Hon blev plötsligt en del av den blomstrande onlinepokervärlden.

Hon spelade poker på ett flertal olika casinos på nätet och började kamma hem pengar. Hon kom till om med på en andraplats i tv-programmet “pokermiljonen” och har deltagit i flertalet större turneringar runt om i världen och online. Slutligen blev hon less på poker och gick vidare men höll sig kvar i IT-världen. Idag driver hon en firma vars huvudsyfte är att rekrytera de bästa och senaste stjärnskotten inom techarenan.

Özz Nûjen

Ett namn som många känner igen. Özz är en av de största ståuppkomikerna i Sverige och kom till Sverige från Turkiet vid åtta års ålder. Han jobbade på en restaurang i Stockholm där han ibland hoppade in som ståuppkomiker på deras scen. I slutändan var han så pass rolig att han fick ta över hela verksamheten.

Han har länge varit medlem i gruppen STOCK (Stockholm Comedy Club) och blivit partner i komikerföretaget Roa Produktion tillsammans med bland annat Johan Glans och Måns Möller. Özz gjorde sin första fullängdshow 2012 vilket blev en dundrande succé som ledde till ett och ett halv års turnerande innan slutligen SVT köpte rättigheterna och sände på SVT1 året därpå. Han har också lite av en skådespelarkarriär då han deltagit i en mängd svenska filmer och även några franska.

Arkan Asaad

Han kom till Sverige från Kirkuk 1983 tillsammans med sin familj. Han är en författare som slog igenom med en delvis självbiografisk om hedersrelaterad manlighet: Stjärnlösa nätter. Det intressanta med Asaad att förutom att vara en bra författare är han också OS-mästare i taekwondo. Han har fjärde gradens svarta bälte i sporten är har tidigare varit en del av det svenska elitlandslaget.

Asaad läste själv in ljudboken till sin debutroman och vann Stora Ljudbokspriset 2012 samt Teskedsordens pris för sin skarpa och emotionella skildring av bandet mellan far och son i boken. Han har gjort många föreläsningar om ämnet samt deltagit i flera organisationer om barnens rätt och tvångsäktenskap.

]]>
Om oss https://www.ktp.nu/om-oss/ Mon, 27 Mar 2017 10:02:26 +0000 https://www.ktp.nu/?page_id=33 Jag heter Tara och är född i Sverige. Jag är svensk men jag är också kurd. I spåren av kriget mellan Iran och Irak flydde mina föräldrar till Sverige och 1986 kom jag till världen. För min familj har den kurdiska traditionen alltid varit viktig men precis lika viktigt har varit att integreras i det svenska samhället. Vi om några vet hur det är att inte få vara med och passa in, kanske är vi just därför så extra måna om just det.

När vi kom till Sverige

Mina föräldrar fick ganska snabbt jobb när de kom till Sverige. Det var en annan tid då och trots ganska bristfälliga utbildningar med sig så fick de båda snabbt chansen att komma in på arbetsmarknaden. De ansträngde sig för att lära sig språket snabbt och försökte lära sig så mycket de bara kunde om sitt nya hemland. Jag själv har ansträngt mig i skolan och efter studier på universitet är jag en av få i min släkt som blivit akademiker. Vår familj och släkt sätter vårt kulturella liv arv högt men vi alla betraktar oss idag som svenskar.

Kurdisk kultur

Min blogg kommer handla om Kurdistan och dess folk. Förtrycket och den mörka historian som fortfarande är lika känslig och aktuell för vårt folk utan land. Men jag vill också berätta om alla våra fantastiska sidor som aldrig, tack vare fokuset på den mörka historian, nästan aldrig kommer fram. Traditioner, maten, språket, författarna och allt annat fantastiskt som den kurdiska kulturen burit fram genom åren och fortfarande gör. Lästips, recept och vardagliga betraktelser kommer blandas om vart annat.

Kurder i Sverige

I Sverige bor över 100 000 kurder. En del av dem har kommit hit som flyktingar men väldigt många har även tagit sig hit då Sverige under många år haft stort behov av arbetskraftsinvandring. Många har bott här länge och är idag andra generationens invandrare. Själv bor jag i Uppsala som är, i förhållande till sin storlek, den mest kurdtäta staden i Sverige. Här bor över 5 000 kurder.

Så välkommen till min blogg. Jag heter Tara och är svensk kurd.

]]>
Litteratur om ämnet https://www.ktp.nu/litteratur-om-amnet/ Mon, 27 Mar 2017 09:31:57 +0000 https://www.ktp.nu/?page_id=28 Det kurdiska språket brukar man grovt dela in i 3 olika dialekter även om det finns långt fler än så. Det kurdiska folkets spridning över världen har gett upphov till en mångfald av dialekter och lokala uttryck. Språket tillhör den iranska språkfamiljen och kurdiska som modersmål pratas av ca 30 miljoner människor.

Kurdiska litteraturtraditioner

Kurdisk litteratur var till en början begränsad till att mestadels innefatta poesi och mer lättsamma verk. Det var först i början på 1900 – talet som en mer allmän litteratur blev etablerad. Det kurdiska språket har på kulturell nivå varit förlamade av det förtryck som de utsatts för, särskilt i Turkiet. Först 2001 bröts exempelvis förbudet mot att sända kurdisk radio och TV i landet. Än idag så är det förbjudet med undervisning på kurdiska.

Som kuriosa kan det vara intressant att veta att vi i Sverige faktiskt har ett kurdiskt folkbibliotek. Det invigdes redan 1997 och rymmer idag över 12 000 titlar på över 30 språk.

Kända författare

Många av de verksamma inom det litterära området har förföljts och straffats av den turkiska staten. Muharrem Erbey är av många kurdiska författare som i modern tid har fått känna till denna diskriminering. Så sent som 2009 fängslades han i Turkiet för att ha medverkat både i media och för att vid besök i andra länder uppmärksammat folkgruppens situation. 2014 var han i Sverige och fick ta emot det prestigefyllda Tucholsky-priset för sina litterära insatser i kurdernas namn. Han lyfte då det kurdiska språkets stora utmaningar och svårigheter, särskilt pekade han då på att det inte får undervisas på kurdiska i Turkiet och att få förlag vågar ge ut kurdisk litteratur.

Många av de mest kända och namnkunniga författarna skriver så klart på kurdiska. Men många har också hängett sig åt engelskan själva för att få ett större genomslag. En som verkligen sticker ut, mot bakgrund av konflikterna med Turkiet, är Yasar Kemal som just använt turkiskan som sitt litterära språk. Andra kända kurdiska författare är exempelvis Reso Zilan, Leyla Zana och Dilsa Demirbag-Sten som sedan barndomen bor i Sverige.

Språkets utveckling och fortlevnad

Kurderna har alltid haft en väldigt stark sammanhållning och berättartradition och har därför kunnat hålla sin litteratur vid liv. Man har också utvecklat sitt språk över tid och det beskrivs av många, inom den litterära världen, som oerhört vackert och fullt av nyanser.

]]>
Kurdernas situation i Irak idag https://www.ktp.nu/kurdernas-situation-i-irak-idag/ Mon, 27 Mar 2017 09:18:56 +0000 https://www.ktp.nu/?page_id=23 Irak har varit ett land som fångat mångas intresse de senaste åren. Framförallt har det varit olja som gjort att många blickar vänds mot Irak. Olja som uppkommer till ett värde av cirka 122 miljarder kronor sägs ha hittats i Irak. Det enda land som har större oljeproduktion är Saudiarabien och det finns även gott om naturgas i Irak vilket inte är fy skam heller.

Oljan kan ses som både en förbannelse och som en tillgång då det varit väldigt upp och ner i landet sen oljeupptäckten. Framförallt USA har varit otroligt intresserad av oljan vilket har lett till ett krig som pågick från 2003 – 2011. Landet har präglats av politisk oro långt innan USA-kriget. Efter andra världskriget delades hela Mellanöstern mellan de stormakter som vann kriget: USA, Storbritannien, Italien och Frankrike. Saddam Hussein är en ledare som var statshuvud ett tag och blev världskänd. Det skylls framförallt att han ska ha varit orsaken bakom 9/11-attackerna som skedde i New York år 2001.


Ett land i ständig konflikt

Det är ett land som ständigt har varit i krig och konflikt med andra länder. Innan USA-kriget var det stora konflikter med grannländerna Iran och Kuwait. I de krigen dog ungefär 400 000 människor och landet drog en ekonomisk nitlott. Framförallt den kurdiska befolkningen som befann sig främst i norra Irak fick sig en ordentlig smäll. Ett fredsavtal skrevs sedan mellan Irak och Kuwait men trots det var det bara en tidsfråga innan något skulle hände igen. Invaderingen från USA sägs främst ha varit på grund av oljan men det skedde en viss irritation bland lokalbefolkningen under denna invasion. En irritation som sedan kom att bilda ”Den islamiska staten” vars förkortning är IS. Detta ledde till att det uppstod ytterligare en konflikt och delning bland landets befolkning.


Fortsatt bekämpning av IS

Tyvärr så är såren inte läkta i Irak och landet präglas fortfarande av mycket våld och förtryck. Kurder i Irak har varit extremt utsatta tillskillnad mot andra grupper. Det som kurder har fått efter alla blodiga strider är dock ett självstyre i norra Irak. Nuförtiden har det uppkommit nya hot och konflikter vilket gör att kurder i Irak blir återigen förtryckta. IS favoriserar sunnimuslimer och år 2014 var det återigen dags för blodiga strider där kurder försökte bekämpade IS. Bekämpandet misslyckades vilket satte en hel del kurder under reträtt. Än idag är Irak en riskzon som kantas av terrorattentat och oro då kurder och den irakiska armen fortfarande försöker bekämpa IS.

]]>
Kurdistan https://www.ktp.nu/kurdistan/ Mon, 27 Mar 2017 09:14:30 +0000 https://www.ktp.nu/?page_id=18 Kurder må vara ett av jordens mest förtryckta folk. Men de har, trots decennier av konflikter och förtryck, lyckats ihop sin folkgrupp. Detta trots att många av dem finns spridda över hela världen. På något sätt har de lyckats skapa framtidstro trots allt. Ett exempel på detta är hur man redan 2007 startade ett casino på kurdisk mark och runt om i världen ses de som väldigt drivna och företagsamma människor.

En stor folkgrupp

Kurderna tillhör en av de större folkgrupperna i Mellanöstern som trots detta saknar en egen stat. De flesta lever i ett område som delas mellan Iran, Irak, Turkiet och Syrien. Området, som kallas Kurdistan, har en lång historia av konflikter. De fyra kringliggande länderna som kontrollerar Kurernas område har olika syn på hur och i vilken grad Kurder ska tillkännages självständighet och olika rättigheter. Konflikterna handlar både om landområden, kurders säkerhet i området men också om deras kultur och identitet. Världssamfundet har under många år försökt att hjälpa i den infekterade konflikten men än idag är kurder fortfarande statslösa och hårt ansatt folkgrupp på flera håll runt om i världen.

Historiskt förtryckta

Alla kurder bor inte just här utan många bor även i något av de fyra grannländerna, främst i Turkiet, men också på många andra ställen runt om i världen. Många har valt att fly från konflikterna och de svåra förhållanden som råder och istället försökt att bygga sin framtid på annat håll. Man räknar med att det finns ungefär 30 till 40 miljoner kurder runt om i världen. Det är den största etniska folkgruppen i världen utan en egen stat.

Kurdernas olycksamma situation har sin grund i Turkiets kamp för frihet och på 1920-talet. I samband med att Turkiet erkändes som en självständig stat 1923 så hade det föregåtts om löften att även Kurderna skulle beredas plats i det nya landet. När de turkiska nationalisterna kom till makten blev löftena till kurderna inget värda. Detta ledde till en början på en konflikt som lever kvar än idag. Kurderna är dessutom en förtryckt minoritet i flera av länderna i området med sina respektive konflikter kring deras status och rättigheter.

Kurder i Sverige

Många av kurderna har tagit sin tillflykt till Europa och Sverige. De flesta kurder i Sverige är av turkiskt ursprung och många av dem kom hit under sjuttio- och åttiotalet. Idag finns det runt 100 000 kurder i Sverige och många av dem bor i storstäderna och i Uppsala som var en populär ort när kurderna började komma till Sverige.

Trots all denna tragiska historia är kurderna ett folk som försökt bygga sin framtid vart de än befinner sig i världen. Redan 2007 öppnades de som sagt ett casino på kurdisk mark. Det om något kan vittna om drivkraften att skapa både försörjning och tilltro till framtiden trots att man inte ens har ett eget land.

]]>
Kurder i Sverige https://www.ktp.nu/kurder-i-sverige/ Mon, 27 Mar 2017 07:53:26 +0000 https://www.ktp.nu/?page_id=12 Sverige ses som världens fredligaste land utåt sett och sanningen är att Sverige inte varit i krig på över 200 år. Vikingatiden må ha varit en brutal tid men sen dess har svenskarna mjuknat och försökt hålla sig i skinnet. Det har lett till att landet idag fortfarande är en av de mest fridfulla och vänligaste länderna i världen. Tack vare att Sverige inte varit i krig på 200 år är det ibland svårt att föreställa sig hur illa det egentligen är i krigsdrabbade länder omkring i världen. Sverige tar in flera tusentals flyktingar varje år och det finns en medkänsla för vad dessa människor har varit med om. En medkänsla som sagt men personligen kan inte svenskar koppla hur illa människor har det i krigsdrabbade länder.

Trygga Sverige

I Sverige har det alltid varit frid och fröjd. Gatorna har alltid varit säkra och ett krigsflygplan har man endast drömt om. Det betyder dock inte att Sverige är oförberedda. Var tredje månad testas ett varnings- och informationssystem som är uppsatt i varenda by och stad i Sverige. Det systemet är till för att användas ifall det skulle dyka upp någon akut hotbild mot Sverige så som krig. Trots att detta varningssystemet testas ofta har det som sagt inte uppstått någon akut situation på över 200 år.


Förtryck och krig

De kurder som invandrar till Sverige har varit med om olika sorters krig och förtryckningar. Hem har blivit förstörda och tillvaron har rubbats rejält. Många har förlorat flera familjemedlemmar och en hel del kommer ensamma. I krig gäller djungels lag och därför är det många unga personer som har sett förfärliga händelser. Situationer som kan ha varit allt ifrån mord, våldtäkt till misshandel. Det är ingen hållbar tillvaro för till exempel en småbarnsfamilj. Förhållandena har varit så pass osäkra att människor inte vetat om de kommer varavid liv när det är dags för middag. Genom att invandra till Sverige kan dessa människor få en andra chans till ett nytt liv.


En stark vilja

Trots att många har hemska scener inpräntat i minnet så är det många som vill komma in i det nya livet direkt. Det finns en stark vilja att lära sig språket i det nya landet och på så sätt kunna komma ut i arbetslivet. Att helt enkelt få vara en del av samhället och samtidigt få bidra till att bygga upp och förbättra Sverige. Det är många invandrande kurders önskan att bli accepterade av samhället.

]]>
Välkommen till ktp.nu https://www.ktp.nu/ Mon, 27 Mar 2017 07:48:28 +0000 https://www.ktp.nu/?page_id=7 Det beräknas bo omkring 100 000 kurder i Sverige efter att en undersöknings gjordes år 2016. De städer där det bor mest kurder är Stockholm, Göteborg, Uppsala och Västerås. De flesta kurder som är bosatta i Sverige kommer från Turkiet. Det finns dock en andel kurder som kommer från bland annat Syrien, Libanon, Irak och Iran. Den första kurd som satte sin fot i Sverige kom redan år 1893 och sen dess har invandringen av kurder i Sverige ökat.

Livet i ett nytt land

När man kommer till ett nytt land kan det vara svårt i början att anpassa sig till det nya samhället. En del har invandrat till Sverige på grund av att det inte har funnits något annat val. Det kan bero på att levnadsstandarden i hemlandet inte har hållit måttet då det varit krig eller andra saker som gjort tillvaron osäker. När man kommer till ett nytt land är det inte bara ett nytt hem man måste skapa. Det är även ett nytt liv då det nya landet har en egen kultur, språk och levnadssätt som kan ta tid att förstå sig på.

Nödvändig information om Sverige

Den här hemsidan är till för kurder bosatta i Sverige. Här kan du hitta information som kan hjälpa dig att komma till ro i landet. Att komma in i samhället är inte helt lätt ifall man inte kan språket och därför kan du läsa om möjligheterna till studier här. För den som söker jobb i Sverige får du tips och råd om vart du ska leta och hur det går till. För att kunna säkerhetsställa att du som nyinflyttat får all hjälp du behöver är det viktigt att pappersarbetet är ordentligt gjort. Här på sidan får du ta del av nödvändig information om vilka papper man ska ha påskrivna och förberedda utifall.

Du är aldrig ensam

Det viktigaste att veta är att du aldrig är ensam. Hemsidan är inte bara till för att ge nödvändig information. Den är även till för att nyinflyttade kurder i Sverige ska känna en gemenskap med andra kurder. Man kan se det som ett socialt nätverk vars syfte är att hjälpa till med de mesta. Tillsammans blir det lättare att ta sig an det nya livet. Finns inte svaret på din fråga här på hemsidan går det bra att kontakta oss via email. Här i Sverige har alla rätt till att få en trygg och säker tillvaro samt en andra chans till att skapa ett bättre liv.

]]>