Irak har varit ett land som fångat mångas intresse de senaste åren. Framförallt har det varit olja som gjort att många blickar vänds mot Irak. Olja som uppkommer till ett värde av cirka 122 miljarder kronor sägs ha hittats i Irak. Det enda land som har större oljeproduktion är Saudiarabien och det finns även gott om naturgas i Irak vilket inte är fy skam heller.

Oljan kan ses som både en förbannelse och som en tillgång då det varit väldigt upp och ner i landet sen oljeupptäckten. Framförallt USA har varit otroligt intresserad av oljan vilket har lett till ett krig som pågick från 2003 – 2011. Landet har präglats av politisk oro långt innan USA-kriget. Efter andra världskriget delades hela Mellanöstern mellan de stormakter som vann kriget: USA, Storbritannien, Italien och Frankrike. Saddam Hussein är en ledare som var statshuvud ett tag och blev världskänd. Det skylls framförallt att han ska ha varit orsaken bakom 9/11-attackerna som skedde i New York år 2001.


Ett land i ständig konflikt

Det är ett land som ständigt har varit i krig och konflikt med andra länder. Innan USA-kriget var det stora konflikter med grannländerna Iran och Kuwait. I de krigen dog ungefär 400 000 människor och landet drog en ekonomisk nitlott. Framförallt den kurdiska befolkningen som befann sig främst i norra Irak fick sig en ordentlig smäll. Ett fredsavtal skrevs sedan mellan Irak och Kuwait men trots det var det bara en tidsfråga innan något skulle hände igen. Invaderingen från USA sägs främst ha varit på grund av oljan men det skedde en viss irritation bland lokalbefolkningen under denna invasion. En irritation som sedan kom att bilda ”Den islamiska staten” vars förkortning är IS. Detta ledde till att det uppstod ytterligare en konflikt och delning bland landets befolkning.


Fortsatt bekämpning av IS

Tyvärr så är såren inte läkta i Irak och landet präglas fortfarande av mycket våld och förtryck. Kurder i Irak har varit extremt utsatta tillskillnad mot andra grupper. Det som kurder har fått efter alla blodiga strider är dock ett självstyre i norra Irak. Nuförtiden har det uppkommit nya hot och konflikter vilket gör att kurder i Irak blir återigen förtryckta. IS favoriserar sunnimuslimer och år 2014 var det återigen dags för blodiga strider där kurder försökte bekämpade IS. Bekämpandet misslyckades vilket satte en hel del kurder under reträtt. Än idag är Irak en riskzon som kantas av terrorattentat och oro då kurder och den irakiska armen fortfarande försöker bekämpa IS.