Kurdistan är en benämning på ett område som korsar många länder: Iran, Irak, Syrien, Armenien och Turkiet. Kurderna är den fjärde största folkgruppen i Mellanöstern och det finns många med kurdisk påbrå eller härkomst i Sverige. En del av dem har till och med blivit kända namn i de svenska hemmen. Låt oss titta lite närmare på dessa.

Dilba Demirbag

En av de största namnen som vi lärde känna i början på 90-talet när den skönsjungande flickan slog igenom med hiten “I’m Sorry”. Efter flera år i musikbranschen valde hon dock att sadla om, efter det stora genomslaget fick hennes efterkommande låtar ett svalare mottagande. Hon blev plötsligt en del av den blomstrande onlinepokervärlden.

Hon spelade poker på ett flertal olika casinos på nätet och började kamma hem pengar. Hon kom till om med på en andraplats i tv-programmet “pokermiljonen” och har deltagit i flertalet större turneringar runt om i världen och online. Slutligen blev hon less på poker och gick vidare men höll sig kvar i IT-världen. Idag driver hon en firma vars huvudsyfte är att rekrytera de bästa och senaste stjärnskotten inom techarenan.

Özz Nûjen

Ett namn som många känner igen. Özz är en av de största ståuppkomikerna i Sverige och kom till Sverige från Turkiet vid åtta års ålder. Han jobbade på en restaurang i Stockholm där han ibland hoppade in som ståuppkomiker på deras scen. I slutändan var han så pass rolig att han fick ta över hela verksamheten.

Han har länge varit medlem i gruppen STOCK (Stockholm Comedy Club) och blivit partner i komikerföretaget Roa Produktion tillsammans med bland annat Johan Glans och Måns Möller. Özz gjorde sin första fullängdshow 2012 vilket blev en dundrande succé som ledde till ett och ett halv års turnerande innan slutligen SVT köpte rättigheterna och sände på SVT1 året därpå. Han har också lite av en skådespelarkarriär då han deltagit i en mängd svenska filmer och även några franska.

Arkan Asaad

Han kom till Sverige från Kirkuk 1983 tillsammans med sin familj. Han är en författare som slog igenom med en delvis självbiografisk om hedersrelaterad manlighet: Stjärnlösa nätter. Det intressanta med Asaad att förutom att vara en bra författare är han också OS-mästare i taekwondo. Han har fjärde gradens svarta bälte i sporten är har tidigare varit en del av det svenska elitlandslaget.

Asaad läste själv in ljudboken till sin debutroman och vann Stora Ljudbokspriset 2012 samt Teskedsordens pris för sin skarpa och emotionella skildring av bandet mellan far och son i boken. Han har gjort många föreläsningar om ämnet samt deltagit i flera organisationer om barnens rätt och tvångsäktenskap.