Sommarsemestrar innebär ofta många timmar i solen. Men att bränna sig kan inte bara vara smärtsamt utan också farligt för din hud. Här är några tips för att undvika solbränna och skydda din hud när du är på resande fot.

Välj rätt solskyddsfaktor

Det är viktigt att välja en solkräm som passar din hudtyp och dess känslighet för solen. Din hudtyp och hur mycket du exponeras för solen påverkar vilken solskyddsfaktor du behöver. Kom ihåg att applicera solkräm regelbundet, särskilt efter att du badat eller svettats.

Planera dina utomhusaktiviteter

Solen är starkast mellan klockan 11:00 och 15:00, så försök att planera dina utomhusaktiviteter utanför dessa tider. Om du måste vara ute under dessa timmar, sök skugga så mycket som möjligt eller använd solskyddande kläder som en bredbrättad hatt eller en t-shirt med UPF-skydd.

Undvik solarium och försiktighet med ämnen som kan öka känsligheten

Försök att undvika solarium eller överdriven användning av självbrännande produkter innan du reser. Vissa mediciner och kosmetika kan också göra huden mer känslig för solen, så var extra försiktig om du använder dessa.

Håll dig hydrerad

Drick mycket vatten för att hålla huden återfuktad och hjälpa kroppen att reglera kroppstemperaturen. Att vara uttorkad kan göra huden mer mottaglig för solskador.

Se upp för ovanliga hudförändringar

Om du ser ovanliga hudförändringar eller märken på huden, t.ex. fläckar som växer eller blöder, sök vård så snart som möjligt. Det kan vara tecken på en solrelaterad hudsjukdom som kan vara allvarlig.

Att njuta av solen på semestern behöver inte innebära att du bränner dig eller skadar din hud. Genom att följa dessa tips kan du undvika solbränna och samtidigt skydda din hud på semestern.