Jag heter Tara och är född i Sverige. Jag är svensk men jag är också kurd. I spåren av kriget mellan Iran och Irak flydde mina föräldrar till Sverige och 1986 kom jag till världen. För min familj har den kurdiska traditionen alltid varit viktig men precis lika viktigt har varit att integreras i det svenska samhället. Vi om några vet hur det är att inte få vara med och passa in, kanske är vi just därför så extra måna om just det.

När vi kom till Sverige

Mina föräldrar fick ganska snabbt jobb när de kom till Sverige. Det var en annan tid då och trots ganska bristfälliga utbildningar med sig så fick de båda snabbt chansen att komma in på arbetsmarknaden. De ansträngde sig för att lära sig språket snabbt och försökte lära sig så mycket de bara kunde om sitt nya hemland. Jag själv har ansträngt mig i skolan och efter studier på universitet är jag en av få i min släkt som blivit akademiker. Vår familj och släkt sätter vårt kulturella liv arv högt men vi alla betraktar oss idag som svenskar.

Kurdisk kultur

Min blogg kommer handla om Kurdistan och dess folk. Förtrycket och den mörka historian som fortfarande är lika känslig och aktuell för vårt folk utan land. Men jag vill också berätta om alla våra fantastiska sidor som aldrig, tack vare fokuset på den mörka historian, nästan aldrig kommer fram. Traditioner, maten, språket, författarna och allt annat fantastiskt som den kurdiska kulturen burit fram genom åren och fortfarande gör. Lästips, recept och vardagliga betraktelser kommer blandas om vart annat.

Kurder i Sverige

I Sverige bor över 100 000 kurder. En del av dem har kommit hit som flyktingar men väldigt många har även tagit sig hit då Sverige under många år haft stort behov av arbetskraftsinvandring. Många har bott här länge och är idag andra generationens invandrare. Själv bor jag i Uppsala som är, i förhållande till sin storlek, den mest kurdtäta staden i Sverige. Här bor över 5 000 kurder.

Så välkommen till min blogg. Jag heter Tara och är svensk kurd.